Tanácsok az interjúk készítéséhez családtagokkal és rokonokkal

Tanácsok az interjúk készítéséhez családtagokkal és rokonokkal

A családfakutatás egyik kulcsfontosságú eleme az interjúkészítés a családtagokkal és rokonokkal. Az ilyen interjúk nagyon fontosak lehetnek a családtörténet feltárásában és segíthetnek abban, hogy közelebb kerüljünk ősaink életéhez és az ahhoz kapcsolódó történetekhez. Az alábbiakban néhány hasznos tanács található az interjúkészítéssel kapcsolatban.

Szerezd be az alapvető információkat

Mielőtt elkezdenénk az interjút, fontos, hogy gyűjtsünk néhány alapvető információt a családtagjainkról. Például a családi fa elkészítéséhez tudnunk kell az ősök nevét, dátumait és helyét születési, házassági és halálozási adataikról. Ezek az információk segítenek abban, hogy az interjú során hatékonyabban tudjuk feltárni a családtörténetet, és hogy közelebb kerüljünk az őseink életéhez.

Készítsd elő az interjút

Az interjú elkészítése előtt érdemes felkészülni. Készítsd elő a kérdéseket, amelyeket fel fogsz tenni a családtagoknak. Az interjú során fontos, hogy az ősök életét feltöltsük színekkel, érzelmekkel és történetekkel, így érdemes olyan kérdéseket feltenni, amelyek inspirálhatják a beszélgető partnereinket. Például: "Milyen volt a gyermekkorod?", "Mi volt a kedvenc ételed, amikor a gyerek voltál?", "Milyen kalandokba bonyolódtál a barátaiddal?".

Tartsd az interjút a lehető legjobban

Az interjú során fontos, hogy a lehető legjobban intézzük azt. Ezek néhány praktikus tanács, amelyek segíthetnek:

- Válassz olyan helyet az interjúhoz, ahol nem zavarják a beszélgetést. Például válassz egy csendes szobát vagy kávézót.
- Használj olyan technológiát, amely segíthet a beszélgetés rögzítésében, például laptopot, diktafont, vagy okostelefont.
- Foglald össze az interjút követően a legfontosabb információkat. Írd össze az emlékeket és történeteket, amelyeket a családtagok megosztottak veled.
- Ne felejts el az interjút megosztani a család többi tagjával. Ez lehetővé teszi számukra, hogy halljanak a felmenőikről és hogy ők is részt vegyenek a családfakutatásban.

Használj megfelelő forrásokat kutatásodhoz

Az interjúk mellett hasznos forrásokat találhatsz az interneten vagy az archívumokban. A következők néhány olyan forrás, amelyek segíthetnek:

- Könyvek, amelyek történeteket mesélnek az adott korokról és eseményekről
- Régi okmányok a családtagok születési, házassági, halálozási és a hadseregben vagy egyéb szervezetben való szolgálatukról.
- Fotók, amelyek történeteket mesélnek az adott időszakokról és a családtörténetről

Használj tanulmányokat és weboldalakat a kutatás során, de ügyelj arra, hogy megbízható forrásokat használsz. Például a genealógiai társaságok és a múzeumok jó forrást jelenthetnek az ilyen információk megszerzéséhez.

Ossz meg történeteket a családi összejöveteleken

Azok a történetek és emlékek, amelyeket a kutatás során sikerül megszereznünk, az unokáinknak és más családtagjainknak is érdekesek lehetnek. Ossz meg történeteket az ünnepeken és egyéb családi összejöveteleken. Ezek lehetővé teszik számukra, hogy jobban megismerjék az ősöket és kapcsolódjanak az utódaikhoz. Az ilyen történetek segíthetnek abban, hogy a családtagok közelebb kerüljenek egymáshoz és jobban megértsék egymást.

Összegzés

Az interjúkészítés nagyon fontos szerepet játszik a családfakutatásban. Az interjú során a legfontosabb az, hogy felkészüljünk, hogy megtaláljuk az igazán inspiráló kérdéseket, és hogy megfelelően használjuk a technológiát. A kutatás során hasznos forrásokat is találhatunk, mint például könyveket, okmányokat és múzeumokat. Az ilyen történeteket pedig érdemes megosztani a családtagokkal, hogy jobban megismétők egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz.