Részletes útmutató a családfakutatás kezdéséhez

A családfakutatás igencsak érdekes és izgalmas hobbi, melynek során felkutathatjuk a családunk múltját, őseink életét, az eseményeket, melyek hatással voltak rájuk, és amelyek befolyásolták az életünk irányát. Ha még sosem foglalkoztál ezzel a területtel, akkor bizonyára sok kérdésed van a témával kapcsolatban. Ezért készítettünk egy részletes útmutatót, hogy megismerhesd ennek a nagyszerű hobbinak a kezdeti lépéseit.

Mi az a családfakutatás?

A családfakutatás az a folyamat, amely során az emberek a családi történelmüket, a családtagjaikat, az őseiket, a származási helyüket és egyéb kapcsolódó információkat vizsgálják. Ennek a folyamatnak az alapja a kutatás, a dokumentumok áttanulmányozása, az interjúk készítése a családtagokkal, a kereskedelmi szolgáltatások kihasználása, amelyek segítségével könnyebben megtalálhatjuk az információkat.

A családfakutatás előnyei

A családfakutatásnak számos előnye van. Ezek közé tartozik az örökségünk megismerése, az identitásunk erősödése, illetve bizonyítékok felkutatása a családtagok egészségügyi problémáira. Ráadásul egy jó családfakutató képes összekapcsolni a családtagok közötti szálakat, hogy megértsük, miért hoztak meg bizonyos döntéseket, melyek hatással voltak az életünkre, és hogyan alakult családunk története a fejlődés során.

Hogyan kezdjünk neki a családfakutatásnak?

Az első lépés az, hogy készítsünk egy családfa felületet papír alapon vagy számítógépes programban. Ha előre tudjuk, hány generációt szeretnénk feljegyezni, akkor jobb, ha egy olyan felületet választunk, amely ezt figyelembe veszi. A családfakutatás azonban sokkal inkább mint egyszerű függőleges vonalak rajzolása, hiszen a kutatás során meg kell találnunk az évszámokat, a születési helyeket, a házasságokat, a foglalkozásokat, az eseményeket, a változásokat, és minden információra szükségünk van, ami segít feltérképezni a múltat.

Családi interjúk készítése

Ez az egyik legfontosabb és egyben legérdekesebb része a családfakutatásnak. Az interjúk során az előző generációkkal lehet kapcsolatot teremteni, és rengeteg olyan információhoz juthatunk, amely nincs dokumentálva. Az interjúk készítésekor először készítsünk egy megfelelő kérdőívet, melynek során az alábbiakat kérdezhetjük:
 • Milyen volt az életkorod a család különböző szakaszaiban? (gyerekkor, serdülőkor, stb.)
 • Milyen volt a családi életed? (szülei, nagyszülei, nagynénik, nagybácsik, stb.)
 • Milyen munkákat végeztek a családtagjaid? Hányan dolgoztak?
 • Milyen volt az oktatás a családban? Milyen felsőoktatási intézményekbe jártak?
 • Milyen a család egészségügyi története?
 • Milyen vallási gyökereik voltak a családtagjaidnak?
Az interjúk készítését videóra vagy audióra rögzítheted, vagy szóban rögzítheted.

Online kutatás

Az internet egy fantasztikus hely az online családfa kutatások elvégzéséhez. Az internet segítségével rengeteg információhoz hozzáférhetsz, amely segítheti a kutatási folyamatot. Kutathatsz adatbázisokban, mint pl. az Ancestry vagy a FamilySearch. Ezek az adatbázisok több millió feljegyzést tartalmaznak számos országban. Hasznos lehet az is, ha keresel fel ledolgozó cégeket vagy más családfakutatókat, akik már elvégezték a rokonaid kutatását.

Hacsak tudsz, menj el egy helyi archívumba

Az archívumokban könnyen megtalálhatod a tehetséges kutató találmányait. Ha helyben élünk, lépjünk kapcsolatba az archívumokkal, és kérjük el magunknek a családunk történetét bemutató források másolatait. Az archívumokban általában óriási mennyiségű dokumentumot találni, talán még azokat is, amelyeket nem találnál online. A helyi archívumok rendszerint nagyon segítőkészek és hajlandóak gondosan dolgozni.

Célszerű elvégezni a DNS teszteket is

Egyre több szolgáltató kínál DNS teszteket a családfakutatók számára. Ezek a tesztek segíthetnek a területi származásod és az összekapcsolódásod meghatározásában másokkal, akik hasonló teszteket végeztek. Ráadásul, ha valakit találsz, akivel génjeid megegyeznek, akkor az csodálatos lehetőség ahhoz, hogy új rokonságról tudj meg.

Tanácsok a családfakutatóknak

 • Ne ess csapdába a „csípős tények” elvénél. Az élet nem mindig könnyű, és nem minden emberre büszke a múltról.
 • Ne hagyd fel az interjúkat az idősebb generációkkal. Élvezzd ki a lehetőséget arra, hogy találkozz olyasvalakivel, aki már tapasztalt némely dolgot, amit te még nem.
 • Csinálj megfelelő kutatást több forrásból. Az egyik forrásban talált információkat más forrásban is megerősíthetjük.
 • Menj át az egyházi dokumentumokon, mivel több információhoz juthatunk, mint egy tisztán kormányzati dokumentum-bázis.
 • Használj online forrásokat, de ne félj a helyi archívumoktól.
 • Egészítsd ki a kutatást a fotók, a családi levelek és a naplók áttanulmányozásával, amelyekben az elődök feljegyezték emberi emlékeiket.
 • Legyen türelmes és elkötelezett. A családfakutatás időigényes és figyelmet igényelő feladat. Nem mindig leszünk eredményesek, de ha hajlandóak vagyunk visszatérni az adott területre, új lehetőségek felkutatásával, meglepheti a sikerekkel.

Összegzés

A családfakutatás izgalmas és fantasztikus módja annak, hogy megtaláljuk a család történetét és az őseink életét. Rengeteg online és offline forrás van a kutatási folyamat támogatásához, amelyek segítenek felkutatni a családtagjainktól származó információkat. Az elképzelt családfakutatónak türelemmel kell rendelkeznie, valamint alapos kutatást kell végeznie, különösen, ha a családtagjai külföldön élnek. Ha szabadidővel rendelkezünk, a családfakutatás remek módja annak, hogy közelebb kerüljünk a múltunkhoz, és megismerjük a családunk szokásait, és építhetünk kapcsolatot az idősebb generációkkal. Az ötlet remek ötlet, amely elősegíti az örökségünkről való tudásunkat és mélyítését.