Milyen adatbázisok állnak rendelkezésre családfakutatáshoz?

Milyen adatbázisok állnak rendelkezésre családfakutatáshoz?
A családfakutatás évezredes hagyomány, és a modern technológia fejlesztése óta egyre könnyebbé válik az ősök nyomára bukkanni. A kutatást azonban majdnem mindig megnehezíti az, hogy a családtagok az évek során elhaláloztak, vagy eltűntek az életünkből, így a felkutatásuk helyett használható források a nyomok maradnak számunkra. A családkeresők azonban nemcsak személyes emlékeikre hagyatkoznak, hanem a felkutatható adatbázisokra is támaszkodnak.

Az online családfakutatás segítségével rengeteg történeti információt találhatunk ezen adatbázisokban. Ezek az adatbázisok azonban nem mindenki számára egyértelműek, és a választásuk néha kihívást jelenthet. Ebben a cikkben bemutatjuk a rendelkezésre álló legjobb adatbázisokat, hogy Számodra mínél könnyebbé tegyük a családfakutatást.

Ez a cikk négy fő részre tagolódik. Az első részben az általános adatbázisokat vizsgáljuk meg. A második részben a folyóiratok és könyvek adatbázisait foglaljuk össze. A harmadik részben a genetikai adatbázisok bemutatására kerül sor. Végül, a negyedik részben megnézzük a további online forrásokat, és megemlítünk olyan weboldalakat, amelyek segítségével megkönnyítheted a családfakutatásodat.

Általános adatbázisok
Az általános adatbázisok olyan webhelyek, amelyek nagy adatmennyiséget tartalmaznak, amelyek sok különböző területet lefednek. Ilyen adatbázisokban lehet keresni a családtörténetünkben kulcsszerepet játszó személyekről, és a már ismert adatok kiegészítésére használhatjuk őket. Az ilyen adatbázisok többsége megfelelő módon lefedi a családfakutatás szükségleteit.

FamilySearch - Az LDS Egyházhoz tartozó online adatbázis az egyik legjobb forrás, amit érdemes megvizsgálni. A FamilySearch egyike a legnagyobb online általános adatbázisoknak. A webhelyen található adatok az egész világot lefedik, és a legrégebbi rekordok az 1600-as évekig nyúlnak vissza. Az adatbázisban a névek, a helyszínek, születési, házassági és halálozási adatok mellett olyan rekordok is megtalálhatóak, mint a személyi dokumentumok, az egyházi könyvek, a haditengerészeti nyilvántartások és az idézések.

Ancestry - Az Ancestry az egyik legnagyobb családfakutató adatbázis, és a legutóbbi népszámlálási adatok és mezőgazdasági felmérések számos hasznos információt nyújtanak a családfák feltérképezéséhez. Az Ancestry népszerű azok számára is, akik a családjukon keresztül visszamennek az időben, és nyomon követik azokat az eseményeket, amelyek meghatározták egy adott időszakot. Az Ancestry kínálja a kérdezések alapú adatbázist és a speciális indexelést, amely segít az adatbázisunkban megbúvó információk megtalálásában. A szolgáltatás hatalmas adatmennyiséggel rendelkezik, amelyek között megtalálhatók az USA-s adatbázisok, köztük a New England Historic Genealogical Society Historic Collection hol keresni az és utazások, valamint nemzetközi adatbázisokat.

MyHeritage - A MyHeritage az egyik legnagyobb nemzetközi családfakutatási weboldal, amely az USA-t, az Egyesült Királyságot, Írországot, Svédországot, Norvégiát, Finnországot, Izrael és más országok családfáit is tartalmazza. A szolgáltatás ország- és etnikai specifikus eszközökkel rendelkezik, amelyek felhasználhatóak az örökölt tulajdonságok azonosításához, valamint 42 nyelven elérhető, ezáltal világszerte használható.

Folyóiratok és könyvek adatbázisai
A folyóiratok és könyvek online adatbázisai nagyszerű források a családfakutatók számára. A hozzáférhető könyvek és folyóiratok száma meghaladja az egymilliót, és az általuk tartalmazott információk hasznosak a családkutatáshoz.

JSTOR - Az egyik legnépszerűbb folyóirat-adatbázis, amely a különböző témákról szóló tudományos cikkeket tartalmazza. Az adatbázis több mint 8 000 folyóiratot tartalmaz, és az academicsearch.heinonline.org helyen elérhető.

Project MUSE - A Project MUSE folyóiratokat és könyveket tartalmaz több mint 200 kiadótól. Közé tartoznak a tudósító feldolgozási cikkek és könyvek, a szociológiai és kommunikációkutatások és a humániorientált szövegek.

Google Scholar - A Google Scholar olyan tudományos cikkek és könyvek hatalmas adatbázisa, amelyen keresztül széleskörű tudományos kutatási eredményeket találhatunk. Az adatbázisok nagy része ingyenes elérhetőséggel rendelkezik, így a legtöbb felhasználó számára ingyenes.

Genetikai adatbázisok
A genetikai adatbázisok a családfákban családtagjaink öröklődő tulajdonságairól szóló információkat tartalmazzák. Az információk a DNS profilunkra utalnak, amelyeket az endogén rokonsági területek elemzése segítségével össze lehet vetni a családfák más résztvevőivel.

GEDmatch - Az önkéntes genetikai adatbázist rendszeresen frissítik. Az adatbázisok a felhasználók által feltöltött adatok alapján kapnak információkat a családfákkal kapcsolatban. Az adatbázisban online forrásként találhatóak olyan adatok, mint a Y-DNA tesztek, a mitokondriális DNS tesztjei és az autószómális DN-k.

FamilyTreeDNA - Az FamilyTreeDNA egy nagyon népszerű genetikai adatbázis a nagy nemzetközi követőtáborral rendelkező DNA tesztcégek között. Az adatbázisban nagyon sok adattest található, beleértve a Y-DNA teszteket, a mitokondriális-DNA teszteket és azatoktószómak DN-k teszteket.

további online lehetőségek
Az online adatbázisok olyan fontos eszközök, amelyek segítik a családfakutatást. Mégis, csak egy része azoknak a webhelyeknek, amelyek értékes információval szolgálnak. Emiatt a további lehetőségeket semmiképpen nem kerülhetjük el.

Find a Grave - A Find a Grave egy olyan honlap, amely lehetővé teszi a halottak sírjainak megkeresését. Az oldal az önkéntesek által feltöltött adatokkal és fotókkal rendelkezik, amelyek milliókkal segítettek már sok embernek.

Billion Graves - A Billion Graves egy olyan webhely, amely szintén lehetővé teszi a halottak síremlékeinek keresését. Az oldal a tábla, a fólia, az előszoba, az emléktábla, a könyvtár, az irodalom és a cikk téma szerinti keresését is lehetővé teszi.

Ellis Island - Az Ellis Island mindazok számára, akik rokonokat kerestek a bevándorlás idején, ideális választás. Az Amerikai Egyesült Államokba történő bevándorlás idején az Ellis Island volt a fő belépési pont, és a honlap számos adatot tartalmaz az ilyen emberekkel kapcsolatban.

Az online családfakutatás a nyomtatás előtti családfakutatásra támaszkodva a családfák sokkal korábbi részleteinek feltérképezését teszi lehetővé. A családtagokról és az ők életéről áll rendelkezésre gyűjtemény a történelemben, és ezek az adatok az online adatbázisokban keresztül könnyen hozzáférhetőek. Ha rendelkezel ezekkel az információkkal, akkor biztos lehetsz abban, hogy a családfád minden részletét feltérképezted, és megtudtad, akiket korábban talán nem ismertél.