Kutatni vagy fizetni - melyik adatbázis éri meg jobban?

Kutatni vagy fizetni - melyik adatbázis éri meg jobban?

Ha utánaszámolunk, akkor a mai világban minden percben több millió ember keresi az interneten az ő családjuk múltját, a szüleik, nagyszüleik és az elődeik történeteit. Soha nem volt még ilyen egyszerű kutatni az ősök után, azonban rengeteg időt és energiát is igényel a kutatás. A kutató munkájához azonban elengedhetetlenek az adatbázisok, ezért azt is megnézzük, hogy melyik éri meg jobban: kutatni vagy fizetni.

Ingyenes adatbázisok

Amikor az ember elkezdi a családfája kutatását, először általában az ingyenes adatbázisokat kutatja át, hiszen talán még nem annyira kellően motivált, hogy fizessen az információkért. Az ingyenes adatbázisokban azonban csak korlátozottan és kevesebb információt tudunk megtalálni, mint a fizetős adatbázisokban.

Azok a kutatások, amelyek egy kiválasztott személyt vagy családot, vagy akár egy bizonyos helyet keresnek, az ingyenes adatbázisok viszont sokszor már nem adnak elegendő információt. Az ilyen kutatásokhoz a galériák, az egyházközösségek, a helyi múzeumok vagy könyvtárak vonatkozó anyagaira van szükségünk.

Az ingyenes adatbázisok lehetnek úgynevezett meta adatbázisok, amelyek talán a legfontosabb weboldalakra készített linkekkel látnak el. Fontos tudni, hogy az ilyen adatbázisoknál az adatok nem találhatóak meg közvetlenül, hanem a hivatkozások segítségével jutunk el az adott oldalra. Míg az ingyenes adatbázis linkek bizonyos mértéke segíthet az adatbázis keresésekor, használhatjuk őket kiegészítő forrásként a többi kutatási munkához.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjtsük az ingyenes adatbázisokból, javasolt az egyes webhelyek specifikus kutatásra való használata, amely a kutatónak lehetővé teszi, hogy fordítson időt és figyelmet a fontos adatok megtalálására és feljegyzésére.

Fizetős adatbázisok

A fizetős adatbázisok az ingyenes adatbázisokkal ellentétben, nagyobb mennyiségű és magasabb minőségű adatokat kínálnak, és lehetővé teszik a kutatók számára, hogy sokkal hatékonyabb és gyorsabb kutatási módszereket alkalmazzanak.

A fizetős adatbázisok magukban foglalják az őskori személyek adatbázisait, a múzeumok gyűjteményeit és más adatbázisokat is. Az ilyen típusú adatbázisoknak azonban sok hátulütője is lehet. Az első természetesen az ár, amely gyakran a szolgáltatóktól függően, lehet rendkívül magas is.

Megbízhatóbb adatok

A fizető adatbázisok általában azonosítódnak az adatok megfelelő címkézésével, a pontos forrásmegjelöléssel, és az ellenőrzött érdekes eseményekkel, amelyek által megbízhatóbbak és értékesebbek az adatok.

Mivel a fizetős adatbázisok magasabb szintű kutatási eredményeket biztosítanak, akkor várhatóan nagyon sok időre van szükség arra, hogy az ember megtalálja és frissítse az információkat az adott személyről, a családtagjukról stb.

Mit érdemes kiválasztani?

Az ingyenes adatbázisok és a fizetős adatbázisok között olyan fontos különbségek vannak, hogy rendkívül nehéz dolgozni az ingyenesekkel, ha valaki mélyebben kutatja a családfáját. Az ingyenes adatbázisokkal és a fizetős adatbázisokkal rendelkező vállalatok a legjobb megoldást kínálják a leszármazottaknak annak megértéséhez, hogy honnan ered az ő családjuk.

Az ingyenes adatbázisokat azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen olyan információkhoz is juthatunk, amelyek alapján még további kutatásokat végezhetünk a fizetős adatbázisokban. Az ingyenes adatbázisok azonban csak arra alkalmasak, hogy az első alapokat adják a kutatáshoz, azaz azok, akik csak a családjuk eredetén kíváncsiak, bizonyára megelégednek az ingyenes oldalakon található információkkal.

Ha azonban szeretnénk az igazságot megtudni, akkor érdemes a fizetős adatbázisokat választani, mert a hatalmas elérhető információkkal sokkal hamarabb találhatunk olyan adatokra, amelyekkel kiegyenlítjük a kíváncsiságunkat, és végül hozzáférünk azokhoz az információkhoz, amelyekre az igazán vonatkozunk.

Záró gondolatok

A kutatás hosszú utat jelenthet sokkal több idővel, mint azt előzetesen elgondoltuk volna, és idővel az emberek, akik állnak a családfánk hátterében, a múltba süllyednek. Azonban a kutatás minden igényének megfelelő adatbázis megtalálható az interneten, és válaszokat találhatunk a saját és családunk múltjára vonatkozó kérdésekre is. Ha időt és energiát fordítunk a kutatásra, és az adatokat megfelelően címkézzük, akkor az adatbázisok rengeteg hasznos információt szolgáltatnak számunkra. Érdemes tehát átgondolni, hogy kb. mennyi időt szánunk a kutatásra, utána pedig választani az ingyenes és a fizetős adatbázisok között.