Hogyan lehet felkutatni az elveszett rokonokat?

Az embernek mindig érdekes tudni, honnan származik, kik voltak az ősei. A családfa összeállítása izgalmas kaland lehet, ám előfordul, hogy néhány régi, elveszett rokonnak nyoma veszik. Azonban az internet és más források segítségével ma már könnyebb az elveszett rokonok felkutatása.

1. Családtörténet kutatása

Az első lépés, hogy fel kell keresni azokat a családtagokat, akik még élnek és akik talán emlékeznek az elvesztett családtagra. A családnak lehetnek régi fotói, levelei, őrzött személyes emlékei vagy akár címjegyzékei is. Ezeknek a forrásoknak a segítségével az információkat összegyűjthetjük, és az online családfa-készítő oldalakon hozzáférhetővé tehetjük őket mások számára is. A családtörténet kutatása során fontos figyelembe venni, hogy a régi dokumentumokat és bejegyzéseket nem feltétlenül írták helyesen. Ezen kívül gyakran változtatták az írásmódot vagy az átírás során hibázhattak. Ezért előfordulhat, hogy a nevek vagy helyszínek nem egyeznek meg a valósággal.

2. DNA teszt

A modern technológia lehetővé teszi, hogy az elfeledett családtagokat azonosítsuk a DNS alapján, azaz nem csak a nevük vagy a dokumentumaik alapján, hanem egy kis mintából is lehetséges. A DNS tesztet általában onnan kaphatjuk meg, ahol a családtagokat ismerjük, és ahol tudjuk, hogy korábban melyik ágon keltek. A teszt megmutatja, hogy melyik családtagtalák egyezés a DNS-ben a teszt során. Ha ez megtörténik, akkor azzal megszületik az első biztos találat.

2.1 A legnépszerűbb DNA-tesztek a piacon

Azok számára, akik a DNA tesztet tervezik, több lehetőség is van. A legnépszerűbbek közé tartoznak az AncestryDNA tesztje, az FTDNA teszt, a MyHeritage vagy a 23andMe. Mindegyik teszt hasznos lehet, ám fontos tudni, hogy nincsenek hibátlanok, és nem is biztos, hogy egyetlen teszt megerősít vagy cáfol valamit. A legtöbb teszt 90-99% -os pontosságot garantál.

3. Tanulmányozni az internet adatbázisait és a közösségi oldalakat

Az interneten számos olyan adatbázis és közösségi oldal található, amelyek segítenek az elveszett családtagok felkutatásában. Az egyik ilyen oldal az ancestry.com adatbázisa, amely több millió adatot tartalmaz. Ezen kívül azok számára, akik össze vannak kapcsolva a szélesebb családdal, használhatják a Facebookot, a LinkedIn-et vagy akár a Twittert is. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek az oldalak közzé teszik az információkat. Vagyis mások is elérhetik azokat az információkat, amelyeket megosztunk.

4. Hivatalos dokumentumok

Ha az online nyilvántartásokból nem sikerült valódi nyomokat találni, akkor fel kell keresni hivatalos dokumentumokat is. Az amerikai Library of Congress például ingyenes utalgatást tesz közzé minden személyi iratanyagához. Az utazási útlevelek, személyi igazolványok vagy a halotti vagy születési anyakönyvi kivonatok lehetnek bizonyítékok az elveszett családtag létezésére és személyazonosságára. Azonban meg kell jegyezni, hogy az amerikai nemzetközi adatvédelmi törvények miatt nem minden nyilvántartás elérhető az interneten.

4.1 Az archívumok hatékony használata

Az archívumok a legfontosabb forrás a családtagok után kutatás során. Sok archívumban a nyilatkozatok őrzik a dokumentumokat, amelyek az ételeknek és az információknak vannak szentelve. Az ilyen dokumentumok nemcsak segítenek abban, hogy az elveszett rokonnak a pontos helyét meghatározzuk, hanem segítenek abban is, hogy megismerjük az őseink életét és életmódját.

5. Találati felület keresése

Azok számára, akik nem tudnak a fenti módszerekkel sikeresen elérni valami találatot, itt az ideje, hogy megkeressék az elveszett rokonokat egy szakember segítségével. Csak néhány szakember kereshet családtagokat, de ezek a professzionális kutatók általában sikeresek, hacsak az információ, amit rendelkeznek, megfelelő.

5.1 Milyen információt kell tárolni a keresés során?

Azok számára, akik maguk próbálják felkutatni a családtagot, az információ minden módja számít. A lakcímek, a nevek, a születési és halálozási dátumok, a házassági kivonatok, a személyi okmányok vagy a fotók lehetnek hasznosak. Az életrajzokat is fontos dokumentálni a családtagokról, akik segíthetnek abban, hogy megismerjük az őseink életét és az általános rajtuk ábrázolt életmódot is.

6. Közösségi csoportok és non-profit szervezetek

A közösségi csoportok nagyon hasznosak lehetnek az elveszett rokonok felkutatásában. Az alábbi felől érdemes invitálni az érdekelteket:
  • - Egyesült Államok Genealógiai Társasága
  • - Nemzetközi Genetikai Társaság
  • - Genetikai Hálózat
  • - Történelmi és Genetikai Központok Hálózata
Ezen kívül számos non-profit szervezet is létezik az elveszett családtagok kutatásában. Ezeknek a szervezeteknek a szakértőit bérbe lehet állni, akik az elveszett rokonok felkutatásához hasznos információkat hozhatnak létre.

6.1 A Family Tree DNA Group szolgáltatás előnyei

Az egyik leghatékonyabb megoldás a Family Tree DNA Group szolgáltatás igénybevétele. A szolgáltatás segítségével a résztvevők úgy hozhatnak létre kapcsolatot, hogy kifejezetten egy családnév vagy egyén megkeresésére összpontosítanak. A résztvevők információkat oszthatnak meg egymással, és megoszthatják az eredményekre vonatkozó képeiket vagy dokumentációikat.

7. Összegzés

Az elveszett családtagok felkutatása hosszú és fáradságos folyamat lehet, ám a technológiai fejlődéssel ma már sokkal könnyebb elérni a célt, mint korábban. Az interneten található források, a hivatalos dokumentumok és a genetikai tesztek egy kimerítőbb és bizonyítékosan alátámasztott képet adhatnak az elveszett rokonokról. Azonban fontos tudni, hogy az ilyen kutatások időbe telhetnek, és körültekintően kell elvégezni azokat, mert a hibák elkerülése érdekében.