Hogyan lehet felkutatni az eltűnt családtagokat az emigrációs adatbázisokban?

Hogyan lehet felkutatni az eltűnt családtagokat az emigrációs adatbázisokban?

Az emigráció, azaz a külföldre történő kivándorlás a történelem során mindig is jelen volt. Sok családtag hagyta el hazáját, hogy máshol próbáljon szerencsét, jobb életet éljen, vagy éppen azért, mert kényszerből kellett elhagynia otthonát. Az ilyen esetekben gyakran elveszik a kapcsolat az eltávozó személlyel, ami szomorú és fájdalmas helyzetet teremt a családnak. Azonban manapság már sok emigrációs adatbázis áll rendelkezésre, ami lehetővé teszi az eltűnt családtagok felkutatását. Az alábbiakban megnézzük, hogyan lehet használni ezeket az adatbázisokat, hogy megtaláljuk az eltávozott rokonainkat.

Milyen emigrációs adatbázisok állnak rendelkezésre?

Számos emigrációs adatbázis áll rendelkezésre, amelyek a családtörténet kutatóinak, valamint a könnyebb hozzáférés és kutatás miatt létrehozott keresők hasznos segítségére lehetnek. Ezek az adatbázisok a következőket tartalmazhatják:

- Hadi- vagy katonai szolgálatokból visszatérők nevét és adatait
- Hivatalos bevándorlási dokumentumokat, beleértve az utazási útleveleket és az útifűzeteket
- Egyes családfát-kereső oldalakon hasznos információkat tartalmaznak, például címeket, születési és halálozási adatokat, és akár fényképeket is

Az emigrációs adatbázisok azonban nemcsak a honosított vagy bejelentett bevándorlók adatait tartalmazzák, hanem azokét is, akik visszatértek az országukba, és akik azonos nevet viselnek vagy hasonló helyeken élnek, mint a család eltávozott tagja. Ezen adatbázisok általában tartalmazzák az utazási útvonalakat, az érkezési időt, az iskolákat, a munkahelyeket és más hasznos információkat, amelyek segítenek megkeresni a kóboroló rokonunkat.

Hogyan lehet felkutatni az eltűnt családtagokat?

Ha csaádfád elkészítésére készülsz, vagy megtalálni szeretnéd az eltűnt családtagodat, számos lehetőséged van a keresésre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat, melyek segíthetnek az eltűnt családtagok felkutatásában.

1. Keress a közösségi hálózatokon

Egyszerűen próbálkozhatsz az eltávozott családtag megtalálásával a közösségi hálózatokon. Lehet, hogy az adott személy már regisztrált a Facebookon, a Twitteren vagy más közösségi hálózatokon, és ott már megtalálható. Ha sikerült megtalálni, küldj neki egy személyes üzenetet, és mondd el róla, hogy hiányolod és nagyon örülnél neki, ha felvenné veled a kapcsolatot.

2. Használd a genealógiai adatbázisokat

Néhány genealógiai adatbázisban az eltűnt családtagokról található adatok szerepelnek, például a születési és halálozási adatok, valamint az utazási útvonalak. Az ilyen adatbázisok közé tartozik például az Ancestry.com, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elsődleges információkat találjanak eltűnt családtagjaikról. A Ancestry.com egyfajta hálózatként működik, ahol a tagok kihasználják egymás kutatási tapasztalatait és keresztül keresik egymás eltávozott rokonait.

3. Használd az online történelem-kutató eszközöket

Az online történelem-kutató eszközök számos olyan információforrást tartalmaznak, amelyek segíthetnek a keresésben. Például az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára (U.S. National Archives) szamtalan online adatbázist tartalmaz, melyek nagyszerű források lehetnek adatok megtalálásához. Az Ellis Island-i gyűjtemény pedig közel 70 millió beilleszkedési dokumentumtal rendelkezik, amelyek segítségével megtalálhatóak az USA-ba érkező bevándorlók.

4. Használd a Google kereső szolgáltatását

A Google néhány hasznos lehetőséget kínál az eltűnt családtagok felkutatásához. Például az állami archívumokat, iskolákat és akár a katonai dokumentumokat is keresheted a Google-n. Érdemes azonban kiemelni, hogy az eltűnt családtagokat nem egyetlen kulcsszóra keresve, hanem többféle változatban keresve lehet a legjobban megtalálni.

5. Látogasson el helyszínre vagy vegye fel az ügyintéző személykapcsolatot

Ha az eltűnt rokonodról nagyon kevés információval rendelkezel, vagy sok vizsgálatot hajtottál végre, és még mindig kétségbeesetten keresed, akkor az ügyintéző személykapcsolatépítés jó megoldás lehet. Általában az adatbázisokhoz kapcsolódó hivatalos szervekhez lehet fordulni információkért és segítségért. A helyszíni látogatás is általában hasznos, ha a nyomozó megpróbálja megtalálni a helyi helyszíneket, ahol az eltávozott személy talán utoljára látta őket.

A felkutatás fontossága

Az eltűnt rokonok felkutatása kedvező hatással van a család és a történelem számára. A megtalált személyek segítik a genealógiai kutatókat, hogy megismerjék a család történetét, releváns történeteket fedezzenek fel, és következtetéseket vonjanak le a család múltjáról. Azzal, hogy felkeresitek rokonaitokat, megmutatjátok nekik, mennyire fontosak számotokra, és megbecsülitek az életüket. Ha úgy gondolod, hogy családodban van egy eltűnt rokon, a fenti módszereket használva valószínűleg megtalálod őt.

Bízunk benne, hogy az elmondottak hasznosak voltak számodra. Ha további segítségre van szükséged, több kutatóközpont is rendelkezésedre áll. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a családfák összeállítása, az emberi genealógia kutatása hosszú és bonyolult folyamat. Azonban ha elkötelezett vagy, és több időt és erőt fektetsz a folyamatra, akkor nagy valószínűséggel megtalálhatod a régi eltűnt rokonodat.