Az ősök nyomában: Hogyan kutassuk fel családfaunkat?

Az ősök nyomában: Hogyan kutassuk fel családfaunkat?

Az emberi élet útja tele van kalandokkal és érdekességekkel. Az inspiráló utazásunk sokféle dologra vonatkozhat, és egyik izgalmas kutatás az őseink történetének feltárása, vagyis a családfa összeállítása. A családtörténet azonban időigényes és nehéz feladatnak tűnhet, de megéri a munkát, mert utunk során lenyűgöző felfedezéseket tehetünk. Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a családfa keresése, néhány dologra szükségünk van. Ebben az útmutatóban megtalálta, mit kell tudnia arról, hogyan tudunk felkutatni ősünk történetét.

Mit kell előre tudni?

Mielőtt elkezdené az ősök kutatását, először is készítse elő sok anyagi forrást, időt és energiát. A családfdakutatásnak nemcsak az adatok gyűjtése az egyetlen elengedhetetlen feladata, hanem az emlékezésre és a családtagokkal való szoros kapcsolatra is szükség van. A kutatás során előfordulhat, hogy találkoznia kell online és személyes archívumokkal, de fontos, hogy tudja, mi az, amit az interneten talál, csak egy része az összes adatnak.

Kezdetben kezdje az összes, kézzel írt, szóbeli vagy fotós történet megőrzésével, amit adott családtagjai elmondtak Önnek. Az összes korábbi dokumentumok, írásos anyagok és fotók is értékes nyomokat hagyhatnak Önnek az összeállításhoz. Ha van olyan rokona, aki szeretne segíteni az ősös keresésben, ne habozzon kérni a segítségét. Útitársakat találhat, akikkel öröm és izgalom bejárhatják a család múltját.

A kutatáshoz szükséges eszközök

Az alapvető kutatási eszközök mellett érdemes olyan szoftvereket és webhelyeket keresni online, amelyek segítségével széleskörű dokumentumok kutatására nyílik lehetősége. A Family Tree Maker vagy a Legacy szoftverek ugyanolyan népszerűek, mint a MyHeritage, az Ancestry, a Findmypast és a Geni.

Az online archívumokat, mint például a FamilySearch vagy az Ellis Island Archives, érdemes felkeresni, mert számos további történet és archív dokumentumokat tartalmazhat. Az online adatbázisokon kívül meg kell keresnie a helyi történeti társaságokat, archívumokat, könyvtárakat, egyházakat és temetőket is, akár személyesen is hozzáférhet az információkhoz.

Ami azokat az adatokat illeti, amelyeket gyűjteni kell, az alapvető adatok, mint például a születési, házassági és halálozási adatok, az első lépések között találhatóak. Emellett a családtagok és az öröklési lánc információi szükségesek ahhoz, hogy megértsük az összeállítást.

Az összeállítást segítő tipp

A kutatás során az adatok és a családtörténet egyesítésének eszköze is rendelkezésre áll. A Family Tree Maker és a Legacy segíthet abban, hogy az összes adat egységes keretben legyen, míg a MyHeritage, az Ancestry, a Findmypast és a Geni pedig széles körű adatbázisokat kínálnak.

Fontos feljegyezni az adatokat az összegyűjtött információkról, és garantálni, hogy mindegyik megfelelő formában legyen. A kezelésük a kezdődik, ahol kategorizálhatja őket és könnyen hozzáférhet hozzájuk az összeállítás során. A megfelelő dokumentumok összeszedése segít, hogy az adatszervezés könnyebb és zökkenőmentesebb legyen.

Az összeállítás részletei

Az összeállítás során a legjobb módja annak, hogy megkezdje az összes dokumentum és információ megértésének, hogy azonosítsa, ki voltak az első feljegyzett elődei. Ne várja el, hogy az összes adatot az első alkalommal megtalálja, mert az összeállítás hosszú és időigényes folyamat.

Az adatok mindig pontosnak kell lenniük, így amikor bármilyen adatot bejegyzünk, ellenőrizni kell, hogy a forrásuk valóságos. A helyi archívumok és a helyi történeti társaságok nagyszerű lehetőséget biztosítanak a források alapos vizsgálatát és a megbízható dokumentumok megszerzését, amelyek tényleges bizonyítékot szolgáltathatnak az összeállításban.

Szintén fontos szem előtt tartani, hogy az összes adatnak köze kell lennie az általa kutatott családhoz. Az összes adatnak összhangban kell lennie egymással és ugyanazon a családfán kell szerepelnie.

Az érintett tagok kutatása

Egyik fontos lépés az, hogy az összes adatot és információt az érintett családtagokkal való konzultáció után hitelesítik. Amikor felkutatjuk a családtörténetünket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az érintett tagokról, mert ők is hozzájárulhatnak a kutatáshoz.

Amellett, hogy az interneten keresztül megtudjuk, milyen életet éltek elődeink, érdekes találkozni azokkal az emberekkel, akik személyesen is ismerték őket. Használja az előzőleg említett eszközöket, és látogasson el az archívumokba, történeti társaságokba, könyvtárakba és temetőkbe, hogy a lelőhelyen megbízható forrásokat kapjon.

A rekordok és az áttörések megteremtése

Ha kézzel ír, meg kell tennie, hogy minden egyes adattípusról feljegyzéseket készítsen, használjon nagy betűket és nyilvánvaló legyen az adatokhoz kapcsolódó név. Az elektronikus listákon adatainak kategorizálásakor elkerülheti a keveredést, és könnyebben megtalálhatják az összes adatot.

Az összeállítás során előfordulhatnak áttörések, amelyek nagyon izgalmasak lehetnek. Az életrajzok, a szemtanúk jelentése és a családi emlékek még több adatot szolgáltathatnak, amelyekkel teljesebbé tudjuk tenni a kutatást. Természetesen, mindig fontos ellenőrizni az összes adatot, és megbízható forrásokból származó dokumentumokat gyűjteni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden adat valóságos.

Az összeállítás megjelenítése

Az összeállítás megjelenítése kell, hogy személyes és kreatív legyen. Sok embert vonz egy családfa és az azokba való bejuttatása érdekében érdemes megváltani az őszinte örömöt. Az összes összejövetel alkalomra hozhat lemez- vagy papíralapú kiadványokat, amelyek bemutatják az összeállítás eredményeit, vagy modern megjelenítési módokhoz, mint a digitális képes albumok.

Az összeállítással kapcsolatban mindenki örömöt nyújthat, hiszen olyan érzést biztosít, mintha életünk részese lenne a múltunk. Az összejövetelek lehetőséget adnak arra, hogy a család együtt legyen és megoszthassa azokat az érzéseket, amelyeket az összes gyűjtött adat és információ felébreszt. Emellett, az összeállítás folyamatáról készült fotók jelentést adnak azokról az emberekről és történetekről, amelyeket felfedeztünk, és az összeállításunk pedig élő emlék lesz, amely az összes családtagot boldoggá tesz.

Összefoglalva

Az ősök nyomában kutatása nyugtalanító és időigényes munka lehet, de a szép és lenyűgöző találatok miatt. A helyi archívumok, a történeti társaságok és a temetők megtekintése, a középiskolai rokonok újraalkotása és a családtagokkal való kommunikáció szükséges az összes információ összesítéséhez.

Az adatok megbízhatósága mindig fontos, és az adatgyűjtés valószínűleg előfordul, hogy újra és újra meg kell történnie. Az összeállítás eredményeinek megjelenítése lehetővé teszi, hogy az összes családtag örömét gazdagítsa, és megtartsa az ülések hatása alatt. Bármilyen információ, amelyet segítheti, fontos, hogy az összes dokumentumot, beleértve a nyilvános adatbázisokat is, megfelelően értékeljék. Az érintett tagok a kutatás során további részleteket ismerhetnek meg a családjuk történetéről, hogy egységesítsék a szenzációkat és az eddig megismert minden dolgot. Az összes forrásra szükség lesz minden bizonnyal, de az élmény és az eredmény egyaránt érdemes a munkát.