Az első magyar színészcsalád: A Keletiek élete és munkássága

Az első magyar színészcsalád: A Keletiek élete és munkássága

A 19. század második felében és a 20. század elején a magyar színházi életben kivételes családok voltak, melyeknek tagjai generációkon keresztül aktív szerepet játszottak a színészeti szakmában. A Keleti család a magyar színészet történetének egyik első ilyen jelentős családja volt, amely egész családjában színészet iránt vonzódott.

Az első generáció

A Keleti család története az 1860-as évekig nyúlik vissza, az első generáció tagjaival. A családfő, Keleti Mihály, színészi karrierjét Marosvásárhelyen kezdte, majd utazó színtársulatokhoz csatlakozott. A századelőn a társulatok hölgytársulatai felé fordult, és a Mihály névre hallgató Evelyn női néven lépett fel a színházakban. Pályája során nagy sikert aratott, majd a millenniumi kiállítás előkészületei során szerepet kapott a Nemzeti Színházban.

A Keletiak második generációja

Evelyn Mihályné férje, Román Miksa is színész volt, és a Nemzeti Színházban szintén szerepet kapott. Két lányuk született, Mária és Lili. Mindketten színészi karrierre készültek, és 1910-ben az első magyar filmmel, A tolonc című filmjával debütáltak. A két nővér a következő években több filmben is szerepelt, és több alkalommal együtt dolgoztak a Nemzeti Színházban is.

Lili időközben férjhez ment, és új nevet vett fel, Kelety-Kovács Lily néven szerepelt tovább. Karrierje a filmiparban folytatódott, és egy idő után producerként is tevékenykedett. Mária pedig a Nemzeti Színházban maradt, és az egyik legismertebb magyar színésznővé vált.

A harmadik generáció

Mária fia, Keleti Ernő is színész szeretett volna lenni, de édesanyja azt javasolta neki, hogy előbb tanulja ki a szakmát. Így elvégezte a színiiskolát, majd 1940-ben debütált a Nemzeti Színházban. Azonban a második világháború miatt csak rövid ideig játszhatott, és a háború után a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára lett.

Keleti Ernő két lánya is az apjuk és nagymamájuk nyomdokain haladtak, és színészi karrierre készültek. A családban azonban nem csak a színészet terén voltak nagy sikerek. Keleti Ernő unokatestvére, Keleti János egy híres atlétává vált, 1948-ban az olimpián aranyérmet nyert az öttusában.

Az összegzés

A Keleti család az első olyan magyar színészcsalád volt, amely generációkon keresztül aktív szerepet játszott a színészeti szakmában. Az első generáció tagja, Keleti Mihály, már az 1860-as években színészkarrierje során a család aktivitásába vonzódott. A családnak több tagja is szerepet kapott a Nemzeti Színházban, és két lánya, Mária és Lili, az első magyar filmekben is szerepelt. Az unokák között is voltak színészek, Keleti Ernő és a lányai, és nem csak a színészet terén, hanem az atlétikában is nagy sikereket ért el a család.

A Keleti család élete és munkássága úttörő jelentőségű az egész magyar színjátszás történetében. A családtagok közötti karriercsúcsok és sikerek, valamint a családi hagyomány továbbadása tiszteletre méltó. A Keleti család azóta is hatással van az új generációkra és az egész magyar színészet fejlődésére.